Lietukas jau taip ir openSUSE Tumbleweed pagrindu (32 bitų atvaizdis)

Pastebėjom, kad žmonės vis dar siunčiasi senus 32 bitų Lietuko atvaizdžius, sukurtus jau nebepalaikomų openSUSE (13.x ir senesnių) versijų pagrindu. Jei tikrai norite siųstis 32 bitų sistemoms skirtą atvaizdį, jau galite parsisiųsti Lietuko atvaizdį, sukurtą openSUSE Tumbleweed pagrindu. Beje, sistema iš tokio 32 atvaizdžio pasileis tik jei:

  • kompiuterio procesorius palaiko PAE (jei diegiate VirtualBox programoje kaip 32 bitų mašiną, įgalinkite atitinkamą PAE/NX parinktį),
  • kompiuterio paleidimui nėra naudojama UEFI (UEFI palaikymas yra tik 64 bitų atvaizdžiuose).

Pastebėtina, kad KDE Plasma 4 (siūlyta iki openSUSE 13.x versijos) jau atgyveno, o naujausiose openSUSE versijose KDE Plasma 5 jau yra stabili ir nereikalauja daugiau kompiuterių išteklių. Pavyzdžiui, kai iš Lietuko laikmenos įdiegtoje openSUSE 13.2 sistemoje būna paleistas vien tik KDE Plasma 4 darbalaukis be programų, kompiuteris eikvoja apie 0,4 GiB laisvosios prieigos atminties (RAM); o kai įdiegtoje openSUSE Tumbleweed sistemoje būna paleistas vien tik KDE Plasma 5 darbalaukis be programų, kompiuteris eikvoja apie 0,3 GiB RAM. (Bet neįdiegta į kompiuterį, o tiesiog iš diegimui skirtos Lietuko LiveDVD/LiveUSB laikmenos paleista, sistema dalį RAM panaudoja virtualiam diskui, kuriame talpinami pakeistos/naujos rinkmenos).

Tai, kad KDE Plasma 5 išteklių naudojimas openSUSE sistemoje neblogai optimizuotas liudija KDE Plasma 5 palyginimas tarp openSUSE Tumbleweed ir Ubuntu sistemų: plačiau skaitykite phoronix straipsnelyje anglų kalba.