Akonadi pokyčiai su KDE Frameworks 5

Akonadi sistema – serveris ir klientai – skirta talpinti, indeksuoti ir nuskaityti asmeninę informaciją. Akonadi nuo KDE 4 laikų naudojama KDE asmeninės informacijos tvarkytuvėje (angl. Personal Information Manager, PIM) Kontact (apima el. pašto programą KMail, KOrganizer kalendorių, KAddressBook…), naujienų kanalų skaitymo programoje Akregator, kai kuriuose KDE Plasma valdikliuose (angl. widget), pavyzdžiui, darbalaukio užrašų lapeliuose, kalendorinių įvykių pateikimui ir netgi KDE 4 alternatyviame Lancelot programų paleidiklyje.

Akonadi susilaukdavo ir tebesusilaukia priekaištų dėl lėtumo ir didelio RAM kiekio eikvojimo. Pavyzdžiui, netgi šviežiai įdiegtoje sistemoje su KDE Plasma 5.5 aplinka pareikalauja apie 200 MiB RAM, o vėliau pilnėjant duombazei kiekis nemažėja…

2015 m. rugpjūtį išleista Akonadi versija KDE Frameworks 5 ir Qt 5 pagrindu, tačiau ligi šiol (2015 m. sausio) neturi stabilios API. Nuo KDE 4 laikų iki 2016 m. pirmųjų dienų Akonadi sulaukė pakeitimų:

  • Akonadi klientai su serveriu bendrauja ne tekstiniu protokolu, o dvejetainiu; tai leidžia gerokai sutaupyti laiko, nes nebereikia užklausų perkoduoti į tekstinį pavidalą, o po to vėl koduoti į dvejetainį.
  • Akonadi serveris apie pokyčius klientams praneša nebe per DBus, o dvejetainiu protokolu.
  • Akonadi serveris nebeturi viešojo API; Akonadi serveris pasiekiamas tik per KDE Akonadi klientų bibliotekas.
  • Sugrįžta KJots pastabų programėlė.

Daugiau informacijos Danielio Vratilio tinklaraštyje (anglų k.). Apie Akonadi minima taip pat ir Keno Vermeto naujoje KDE Plasma 5.5 apžvalgoje (anglų k.).