Pasirodė openSUSE 12.3

Jau pasirodė nauja openSUSE 12.3 versija. Nuo openSUSE 12.2 versijos skiriasi tuo, kad

  • rasite atnaujintą programinę įrangą (Linux branduolys 3.7, įtraukta KDE 4.10 ir GNOME 3.6 darbalaukiai, PulseAudio3, Mesa 9.0 ir OpenGL 3.1);
  • iš naujo perrašyta PackageKit ir Zypper sąveika leis išvengti senų konfliktų tarp skirtingų paketų tvarkyklių veiklos (dabar paleidžiant YaST paketų tvarkytuvę iš tiesų bus galima prievarta uždaryti PackageKit);
  • palaikomas UEFI paleidimas;
  • užbaigtas perėjimas prie systemd paleidimo sistemos ir visiškai atsisakyta SysVinit.
  • geriau veiks WebYaST;
  • Oficialiai palaikoma ARMv7 architektūra (tačiau ARM 64 bitų palaikymas vis dar eksperimentinėj stadijoj).
  • Eksperimentinis saugaus paleidimo („Secure Boot“) palaikymas.

Bet taip ir nutilo kalbos apie Ubuntu programų centro (software-center) integravimą, liko neišbaigtas vaizdo plokščių derinimo įrankis SAX3… Galbūt kas pasikeis iki šių metų lapkritį išleisimos openSUSE 13.1 versijos. Taigi esminių pokyčių iš 12.3 versijos turintiems openSUSE 12.2 tikėtis neverta – tačiau galima tikėtis dar geresnio išbaigtumo ir stabilumo.

Parsisiųsti galite iš http://software.opensuse.org/123/lt. Nuo šiolei demonstracinės („Live“) sistemos atvaizdžiai bus maždaug GB dydžio, tad nebetilps į atgyvenusius CD diskus; numanoma, kad demonstracinės sistemos (kurias galima ne tik įdiegti, bet dar ir išbandyti prieš diegiant) dažniausiai yra rašomos į atmintukus (USB laikmenas), o ne į optines laikmenas. Viena iš naujienų – galima atskirai parsiųsti laikmenos atvaizdį, kuris leis sistemą paleisti kritinėmis situacijomis („rescue“ atvaizdis).

Savųjų openSUSE atmainų, kuriamų per http://susestudio.com/, pagrindą jau galite atnaujinti iki openSUSE 12.3.

Į lietuvių kalbą išversta 91% openSUSE pranešimų. Jei randate vertimo į lietuvių kalbą klaidų, galite pranešti adresu opensuse.lietuviu.kalba (kilpelė) gmail (taškas) com.

Daugiau informacijos anglų ir kitomis kalbomis:

http://en.opensuse.org/Features
https://news.opensuse.org/2013/03/13/opensuse-12-3-free-open-and-awesome/