Trumpai apie tvarkykles AMD/ATI vaizdo plokštėms

Prieš keliolika metų jau buvo galima rinktis apgrąžos inžinerijos būdu kuriamas atviro kodo Radeon tvarkykles (xf86-video-ati). Šiai dienai šios tvarkyklės gerai palaiko plokštes nuo AMD Radeon 7000 (R100) iki Radeon HD 7000 (Southern Islands) bei Radeon Rx 200 serijų, t. y. vaizdo plokštes, pasirodžiusias iki maždaug 2014 m.

Tiesa, turėdama AMD kompanijos palaikymą, prieš maždaug 10 metų SUSE/Novell paskelbė kartu su X.Org komanda kurianti atviro kodo RadeonHD tvarkykles, kurias iki 2012 metų į openSUSE versijas (nuo 11.1 iki 12.2) galėjote įsidiegti iš pagrindinių saugyklų (xorg-x11-driver-video-radeonhd). Apžvalgą apie dviejų atviro kodo AMD tvarkyklių pasiūlą tuo laikotarpiu skaitykite Phoronix svetainėje, o daugiau apie kūrimo peripetijas galite paskaityti vieno iš tvarkyklių kūrėjo tinklaraštyje. Ilgainiui atsisakyta kurti atskiras atviro kodo tvarkykles.

Ilgą laiką AMD kūrė uždaro kodo FGLRX/Catalyst tvarkykles, tačiau paskutinė versija Linux sistemoms pasirodė 2015 metų pabaigoje. Šias jau nebepalaikomas tvarkykles galėjote įdiegti į openSUSE Leap 42.1 ir senesnes versijas.

Nuo 2015 metų prieinamos AMD kuriamos atviro kodo tvarkykles AMDGPU (xf86-video-amdgpu). Oficialiose openSUSE saugyklose tvarkyklės prieinamos nuo Leap 42.2 versijos (2016 m.).

AMD taip pat siūlo AMDGPU-PRO tvarkykles, tačiau jos iš tiesų yra tik priedas prie atviro kodo AMDGPU tvarkyklių, t. y. jas papildo, o ne jas pakeičia. Apie šias tvarkykles rašėme ankstesniame straipsnelyje. Nors AMDGPU-PRO tvarkyklės rekomenduojamos profesionaliam darbui, tačiau jos paprastai veikia kiek lėčiau nei grynos AMDGPU. Tad žaidimų mėgėjams diegtis AMDGPU-PRO neverta.

AMDGPU(-PRO) tvarkykles rekomenduojama naudoti su naujausių serijų (ypač nuo Volcanic Islands, Arctic Islands) plokštėmis, t. y. pasirodžiusias maždaug nuo 2013 metų. Beje, AMD Southern Islands ir Sea Islands serijų vaizdo plokštėms, priklausomai nuo Linukso branduolio versijos, gali tikti tiek ir senos FGLRX arba Radeon tvarkyklės, tiek ir naujos kartos AMDGPU(-PRO) tvarkyklės.

Daugiau informacijos apie AMD/ATI tvarkykles rasite:

https://en.opensuse.org/Category:ATI

https://wiki.gentoo.org/wiki/Radeon

https://wiki.gentoo.org/wiki/AMDGPU

https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI

https://wiki.archlinux.org/index.php/AMDGPU

https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver

https://help.ubuntu.com/community/AMDGPU-Driver