Pasiruošimas Linux diegimui šalia Windows: Windows NTFS disko skaidinio mažinimas

Pirmiausia pastebėtina, kad vienas fiziniame diske gali būti padalintas į kelias sritis, kurios Microsoft Windows sistemose dažnai yra vadinamos tiesiog diskais (pvz., C:, D:), tačiau iš tiesų tai yra diskų skaidiniai (angl. partition) ar tomai (angl. volume). Jei kompiuteryje yra skaidiniams nepriskirtos disko vietos ar nebereikalingų skaidinių, tuomet prieš diegiant Linux disko skaidinių pertvarkyti nereikia visai. Tačiau jei kompiuteryje jau įdiegta Windows operacinė sistema ir norite ją ir visus skaidinius išlaikyti, teks bent vieną diską sumažinti (angl. shrink) tam, kad atsirastų jokiam skaidiniui nepriklausančios disko vietos.

Keisti skaidinių dydį galite openSUSE ir kitose Linux operacinėse sistemose diegimo metu, tačiau NTFS tipo skaidinių (kurie naudojami Windows sistemose nuo Windows XP versijos) mažinimas dažniausiai yra labai lėtas. Norint santykinai greitai ir patikimai sumažinti NTFS tipo skaidinį, patariama jį mažinti iš Windows operacinės sistemos. Naudojantiems Windows versiją, kuri negali sumažinti NTFS skaidinio (pvz., Windows XP), patariame bent jau defragmentuoti (optimizuoti) skaidinį tam, kad NTFS mažinimas Linux sistemoje ar specialioje diskų tvarkymo programoje vyktų greičiau. Galimybę sumažinti skaidinį (Windows sistemos tai vadinama „sutraukti tomą“ (angl. shrink volume)) turi Windows versijos pradedant Vista.

Jums reikės nuspręsti, kurį skaidinį mažinti ar bent jau defragmentuoti. O tam, kad galėtumėte įvertinti bendrą skaidinių sąranką ir kartu sumažinti skaidinį, siūlome atverti programą pavadinimu Kompiuterio valdymas (angl. Computer Management):

  • Windows 8/8.1/10 sistemose
    • tiesiog į paiešką įveskite arba „compmgmt“ (be kabučių), arba „Kompiuterio valdymas“ (jei dirbate lietuviškoje sąsajoje), arba „Computer Management“ (jei dirbate angliškoje sąsajoje),
    • dešiniu klavišu pelės klavišu spragtelėkite programą „Kompiuterio valdymas“ (angl. Computer Management),
    • pasirinkite paleisti programą „Kompiuterio valdymas“ (angl. Computer Management) administratoriaus teisėmis;

  • Windows 7 sistemoje
    • eikite Valdymo skydasSistema ir saugaAdministraciniai įrankiai → Kompiuterio valdymas (angl. Control panelSystem and SecurityAdministrative Tools → Computer Management).
  • Windows Vista sistemoje
    • eikite Valdymo skydas → Sistema ir priežiūraAdministraciniai įrankiaiKompiuterio valdymas (angl. Control panelSystem and Maintenance → Administrative Tools → Computer Management).
  • Windows XP sistemoje
    • eikite Valdymo skydasAdministraciniai įrankiai → Kompiuterio valdymas (angl. Control panel → Administrative Tools → Computer Management).

Norėdami peržiūrėti ir/arba pertvarkyti disko skaidinius, pasirinkite modulį Disko valdymas (angl. Disk management).

Spragtelėkite dešiniu pelės klavišu skaidinį (pvz., C: ar D:), kurį norite sumažinti, ir pasirinkite Sutraukti tomą (angl. Shrink volume):

Ties laukeliu „Įveskite sutrauktinos vietos kiekį MB“ (angl. Enter the Amount of Space to Shrink in MB) nurodykite, kiek norite turėti laisvos vietos už šio skaidinio:

Spauskite Sutraukti.