openSUSE LiveUSB kūrimas naudojant Windows sistemą, išlaikant turinį

Turint ISO rinkmeną galima sukurti iš USB laikmenos paleidžiamą openSUSE ar jos vedinio (pvz., Lietuko ar kurio kito SUSE Studio projekto) sistemą Windows sistemoje, neištrinant esamų atmintuko duomenų:
1. Savo atmintuke sukurkite naują aplanką „boot“ ir į jį nukopijuokite turimą Linux ISO atvaizdį.
2. Iš ISO atvaizdžio ištraukite du failus: ‘’linux’’ ir ‘‘initrd’’, juos taip pat padėkite atmintuko aplanke „boot“. Šiuo failus greičiausiai rasite aplanke „boot\i386\loader“ arba „boot\x86_64\loader“. Ištraukti failus galite naudodami archyvavimo programą, pvz., 7z, arba virtualiai prijungdami ISO atvaizdį, pvz., įsidiegę Pismo File Mount Audit Package.
3. Į atmintuką įdiekite GRUB4DOS paleidyklę. Paprasčiausias būdas tai padaryti paleidžiant RMPrepUSB programą, pasirenkant savo atmintuką ir spaudžiant „Install GRUB4DOS“.
4. USB laikmenoje sukurkite naują tekstinį failą „menu.lst“

Menu.lst turinys turi būti toks (vietoj openSUSE-13.2-KDE-Live-x86_64.iso įrašykite tikrą savo ISO atvaizdžio pavadinimą):

timeout 10

title openSUSE-13.2-KDE-Live-x86_64.iso
uuid () > nul
set UUID=%?%
set ISO=openSUSE-13.2-KDE-Live-x86_64.iso
kernel /boot/linux isofrom=/dev/disk/by-uuid/%UUID%:/boot/%ISO% isofrom_device=/dev/disk/by-uuid/%UUID% isofrom_system=/boot/%ISO% loader=syslinux splash=silent quiet
initrd /boot/initrd

Svarbu: šiame puslapyje gali atrodyti kad tarp „kernel …“ ir „initrd…“ yra papildomų eilučių, tačiau taip nėra: prieš paskutinė eilutė yra labai ilga ir prasideda žodžiu „kernel“, o paskutinė eilutė – „initrd“.

Svarbu: daugumoje kompiuterių, pagamintų maždaug nuo 2011–2012 metų (ir visuose, parduotuose su iš anksto įdiegta Windows 8/8.1/10), naudojama UEFI/EFI paleidyklė; paprastai šią veikseną galima pakeisti per BIOS nuostatas – tradicinis paleidimas naudojamas įgalinus „Legacy boot“ parinktį (gali tekti išjungti „UEFI/secure boot“ parinktį); dalis kompiuterių modelių leidžia matyti kompiuterio paleidimo meniu, kuriame vienu metu siūlomi variantai tiek iš tradicinio, tiek UFEI/EFI meniu. Šios instrukcijos veiks tik naudojant tradicinį BIOS paleidimo mechanizmą, t.y. neveiks naudojant UEFI/EFI mechanizmą!

Kaip visa tai vyksta, parodyta filmuke: